Corte Belle Donne – Castelfranco Veneto

Siis coordinated the workers respecting costs, time and quality.

Project Description

This complex was deeply affected by being abandoned for many years, above all,
but not exclusively, in the multi-level building called “The Court of the Beautiful Women” which is the main part and certainly the most interesting from a historical-architectural point of view. Inside the town walls of Castelfranco, of which the Court makes up a significant part of the north-west quadrant, a surprising scene of internal ruin had formed over the years, making obvious the tear that had formed in the urban fabric.

The main aim of the intervention was to resolve this urban problem by linking consolidation and restoration of the existing parts, to reconstruction of the collapsed areas; the reference point was the configuration that existed before collapse, documented by investigation and photographs. The aim was to rebuild the architectural complex in its entirety, recovering it for residential use united with the natural commercial-tertiary component of the ground floors which face roads.

Information

Customer:
-
Place:
Castelfranco Veneto (TV)
Year of completion:
2013
Budget:
7.500.000 €
Performed activities:
Preliminary, definitive and executive architectural designing; Project Management; Management of tender and awarding of contracts; Work Management; Construction Management; Safety coordination during design work; Safety coordination during building work.

As far as possible it was intended to respect the internal typology-architectural structure of the artefacts, giving the accommodation an averagely-high dimension, in order to accommodate the system of artefacts and avoid its forced division. The intervention techniques used aimed at material conservation of the surviving ancient structures and surfaces, as far as possible given the advanced state of decay. New building work which rebuilds and integrates the collapsed part of the ancient building was carried out with materials and surfaces

similar to those lost, in order to rebuild the entire architectural unit. The newly-configured parts, and in particular the part of the southern side of the Court which was to become a garage, adopted a style and materials more markedly different compared to the originals, i.e. Cor-ten steel and wood, which however attempted to reach chromatic and material compatibility. Finally, the rapport between architectural restoration and systems was carried out with success as the same minute detail given to restoration and recovery of the surfaces was also given to the choice of new system technologies run by home automation, thus giving added value to the complex.

0
Anti-seismic structural work
0
Foreseen investment
0
Tender

Construction

Drawings